Ramadhan yang ke-15 semalam saya hidangkan resepi baru kat En Pejo...iaitu...jeng jeng.. yum yum
Udang Goreng Kari & Kacang Panjang
maaf gambar xpro sgt.tapi ini hasil cubaan semalam.. :)) |
Bahan-bahan
1 biji bawang besar (cincang halus/blend)
2 ulas bawang merah (cincang halus/blend)
2 sudu serbuk kari udang
2 sudu sos tiram
8-12 daun kari
1 1/2 camca garam
1/2 sudu gula
6-8 ekor udang (klo udang besar lagi best...huhu)
3 biji kentang potong dadu
3 kacang panjang dipotong
Cara-cara
- Panaskan kuali & masukkan minyak sedikit
- masukkan bawang & tumis hingga kekuningan
- masuk serbuk kari
- masuk secawan air
- masuk ketang & tunggu sehingga empuk.jangan biar kering kuah.tambah sedikit air jika kentang xmasak lagi.
- agak2 kuah nak pekat, masuk kacang & udang
- masuk sos tiram, garam & gula
- masuk daun kari
- kacau2 sehingga udang masak (~5 minit)
No comments:
Post a Comment