harini genap Ramadhan yang ke-8..Alhamdulillah :)
Semalam bertungkus lumus buat juadah buka. Oleh itu nak share la kat sni... (mls tulis banyak..bateri otak da nak abis) hehe
Ikan Bawal 3 Rasa
Bahan-bahan
- Seekor ikan Bawal (saiz sedang) dipotong 2 (jika nak)
- 3 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 labu bwng besar - dicincang halus
- 1 inch halia- potong nipis
- 1 tangkai cili merah - dicincang halus
- 5 btng cili padi merah - dipotong kecil
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 6-7 kiub nenas (ikut suka)
- 2 1/2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos tomato
- Sedikit daun ketumbar-hiris halus
- serbuk kunyit, garam, gula
- Air secukupnya jika perlu
- Minyak
- Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit. Goreng ikan sehingga garing
- Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih dan bawang besar cincang & halia. tumis sehingga kekuningan
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi. Masukkan lada merah dan cili padi yg telah dicincang tadi
- Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, sos tomato, gula sikit, garam (1 1/2 camca) tambah air sedikit sahaja. biar mendidih
- Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Udang Goreng Kunyit Kacang Panjang
Bahan-Bahan
- Udang ~ 6-8 ekor (ikut suka)
- kacang panjang ~ 4 (kacang buncis pon boleh) + sedikit carrot potong panjang
- 1 Biji Bawang besar (potong 6)
- 3 Biji Bawang kecil
- 1 Tangkai cili merah
- 1 sudu sos tiram
- 1 camca garam
- sedikit kunyit
- Lumur udang dengan kunyit dan sedikit garam
- Panaskan kuali
- Tumis bawang hingga kekuningan
- masuk cili merah
- masuk kacang dan carrot
- masuk garam
- masuk udang
- masuk sos tiram
- kacau2
- tutup sekejap kuali (nak bagi udang cepat masak) ~5 minit
- agak dah masak (~5 minit) angkat
No comments:
Post a Comment